СОЛОДКО З ГІПСОМ. Використання гіпсу у цукроварінні
Гіпс - екологічний продукт.
І як не дивно, ці його властивості дозволяють використовувати мінерал не лише в будівництві, медицині, декоративному мистецтві, а й в харчовій промисловості.
Сьогодні мова піде про один зі способів використання цього чудового продукту в цукровій промисловості. Вашій увазі пропонуємо уривок з наукової статті: автор: Осадчий Л.М.–
Державна наукова установа «Український науково-дослідний інститут цукрової промисловості» "Використання гіпсу у дифузійному процесі цукробурякового виробництва". (Осадчий Л.М.)
Прочитати весь текст можна за посиланням: http://sugar-journal.com.ua/custom/files/Vestnik_ua/2013/06/13-17.pdf
Використання гіпсу в дифузійному процесі дозволяє:
- підвищити чистоту одержуваного дифузійного соку.
- знизити втрати цукру в жомі,
- знизити величину відкачки соку з дифузійного апарата,
- підвищити продуктивність дифузійних установок за рахунок збільшення твердості шару стружки в апараті.
- при цьому також зменшується пробкування стружки в апараті, що дозволяє підвищити температуру проведеного дифузійного процесу.
- зменшити витрати тепла на нагрівання дифузійних апаратів, за рахунок збільшення кількості жомопресової води, що вертається в апарати.
- зменшити кількість палива на сушіння пресованого жому.
- збільшити вміст сухих речовин у пресованому жомі.
- збільшити продуктивність жомового преса.
Гіпс у дифузійному процесі може використовуватися в наступному вигляді:
- Подрібнений природний гіпс – мінерал із класу сульфатів.
- Обпалений або будівельний гіпс, подрібнений.
- Слабко розчинна сіль CaSO4- Са(НSO4)2, отримана на цукровому заводі шляхом закислення заводського вапняного молока сірчаним газом або сірчаною кислотою.
Кількість гіпсу, яку необхідно ввести в дифузійні апарати.
Діюча кількість гіпсу, яка підвищує вмісти сухих речовин у пресованому жомі - становить 600 гр./т.ср., що підвищує вміст сухих речовин у пресованому жомі на 2,7% СР .
Добавка гіпсу в кількості до 1500 гр./т.ср. забезпечує підвищення вмісту сухих речовин у пресованому гніті з 18,3% до 25,8% СР тобто на 7,5% СР .
______________________
Коментарі
Дописати коментар