СОЛОДКО З ГІПСОМ. Використання гіпсу у цукроварінні







Гіпс - екологічний продукт. 
І як не дивно, ці його властивості дозволяють використовувати мінерал не лише в будівництві, медицині, декоративному мистецтві, а й в харчовій промисловості

Сьогодні мова піде про один зі способів використання цього чудового продукту в цукровій промисловості. Вашій увазі пропонуємо уривок з наукової статті: автор: Осадчий Л.М.

Державна наукова установа «Український науково-дослідний інститут цукрової промисловості»  "Використання гіпсу у дифузійному процесі цукробурякового виробництва". (Осадчий Л.М.)

Прочитати  весь текст можна за посиланням: http://sugar-journal.com.ua/custom/files/Vestnik_ua/2013/06/13-17.pdf

Використання гіпсу в дифузійному процесі дозволяє: 

  1. підвищити чистоту одержуваного дифузійного соку.
  2. знизити втрати цукру в жомі,
  3. знизити величину відкачки соку з дифузійного апарата, 
  4. підвищити продуктивність дифузійних установок за рахунок збільшення твердості шару стружки в апараті.   
  5. при цьому також зменшується пробкування стружки в апараті, що дозволяє підвищити температуру проведеного дифузійного процесу.
  6.  зменшити витрати тепла на нагрівання дифузійних апаратів, за рахунок збільшення кількості жомопресової води, що вертається в апарати.
  7.  зменшити кількість палива на сушіння пресованого жому.
  8. збільшити вміст сухих речовин у пресованому жомі.
  9. збільшити продуктивність жомового преса. 
 

 Гіпс у дифузійному процесі може використовуватися в наступному вигляді:
  1. Подрібнений природний гіпс  мінерал із класу сульфатів.
  2. Обпалений або будівельний гіпс, подрібнений. 
  3. Слабко розчинна сіль CaSO4- Са(НSO4)2, отримана на цукровому заводі шляхом закислення заводського вапняного молока сірчаним газом або сірчаною кислотою. 
 
Кількість гіпсу, яку необхідно ввести в дифузійні апарати. 


Діюча кількість гіпсу, яка підвищує вмісти сухих речовин у пресованому жомі - становить 600 гр./т.ср., що підвищує вміст сухих речовин у пресованому жомі на 2,7% СР .
 Добавка гіпсу в кількості до 1500 гр./т.ср. забезпечує підвищення вмісту сухих речовин у пресованому гніті з 18,3% до 25,8% СР тобто на 7,5% СР .  
______________________




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГІПСУВАННЯ ТА ВАПНУВАННЯ ГРУНТІВ. ВИДИ ЗАСОЛЕННЯ ГРУНТІВ.

ВАПНЯНІ ДОБРИВА ТА ЇХ ПРАВИЛЬНЕ ЗАСТОСУВАННЯ

Кислотність ґрунту та урожай #Gipsovik #Гіпсовик