П'ЯТА МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ "НАДРОКОРИСТУВАННЯ В УКРАЇНІ. ПЕРСПЕКТИВИ ІНВЕСТУВАННЯ". КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКЕ ПАТ "ГІПСОВИК" ВДРУГЕ АКТИВНО ПРИЙМАЄ УЧАСТЬ.

З 8 по 12 жовтня в Трускавці проходила V Міжнародна науково- практична конференція "Надрокористування в Україні. Перспективи інвестування". Вже вдруге Кам'янець-Подільське ПАТ "ГІПСОВИК" активно приймає участь в роботі конференції. Минулоріч, Голова правління підприємства Постовий Володимир Ілліч  виступив у засіданні з науковими тезами, присвяченими висвітленню актуальної проблематики щодо дозвільної процедури на користування надрами.

Цьогоріч у секції Інвестиційний потенціал мінерально-сировинної бази України", Володимир Ілліч представив вельмишановному зібранню наукові тези "Вплив деяких чинників на реалізацію державної політики та інвестування в галузь надрокористування". 

Зокрема, акцентовано увагу на тому, що раціональне, прозоре адміністрування галуззю спроможне значно посилити економічну безпеку країни, оскільки вона безпосередньо пов’язана та впливає на інші галузі: сільське господарство, металургію, будівельну галузь тощо.
Падіння показників експорту вапняково-доломітної продукції, натомість - збільшення імпорту, вказує на недієву політику захисту вітчизняного виробника, наявність внутрішніх проблем, пов’язаних з дозвільними процедурами, занепадом потужностей залізниці у перевезенні продукції.
Негативні економічні тенденції в галузі вимагають швидких невідкладних заходів, як від держави, так і від громадського, наукового, професійного секторів.
Інвестиції приходять туди, де зрозумілі та сталі “правила гри”. Несталість вітчизняного законодавства в галузі надрокористування, постійні “експерименти” та нечіткість стратегії змін призвела до призупинки низки вітчизняних підприємств. Введення нових, неапробованих та неузгоджених з бізнесом норм, їх скасування, введення інших норм з поправками - все це за останні роки призвело  до значних фінансових втрат, ануляції, призупинки дозволів на користування надрами, втрат значної кількості трудового потенціалу.
Формування політики в галузі надрокористування обов’язково має стати процесом “від потреб промисловості до формулювання та закріплення державою”. Кожна реформа повинна мати довгострокову мету та бути узгоджена з професійними громадськими спілками підприємців та промисловців, оскільки саме цей сектор є реальним виконавцем політики, наповнювачем бюджету та головним роботодавцем галузі. 
Ідея створення сприятливого бізнес-клімату, посилення економічної міці країни має превалювати над функцією покарання та надмірним контролем.
“Екологізація” промисловості, переведення на енергозберігаючі технології, залучення наукових установ, модернізація - потребують значних фінансових витрат. Непрацююче підприємство нездатне залучити кошти, відтак - стати екологічним тощо. Кар’єр, у якому видобуток призупинений на час “бюрократичних переписок” з надавачем-продовжувачем дозволу, не приносить користі ні економіці, ні екології, ні бізнесу, ні державі. Тому варто і далі працювати над спрощенням дозвільних процедур, впровадженням “особливих періодів на час оформлення дозвільних документів”, особливо для видобувачів нерудних корисних копалин.
Задекларована урядовими постановами підтримка створення ланцюгів додаткової вартості,  окремих наукових досліджень, пов’язаних з галуззю, нині носять декларативний характер, але потребують реального впровадження. 
В ході конференції прозвучало багато цікавих доповідей у секціях :
1. Класифікації запасів і ресурсів корисних копалин , їх зіставлення, застосування, адаптація до провідних світових класифікацій.
2. Інвестиційний  потенціал мінерально-сировинної бази України.
3. Методика та практика геолого-економічної оцінки родовищ корисних копалин. Економічна привабливість надрокористування. Техніко-економічне обгрунтування родовищ корисних копалин.
4. Питання енергетичної незалежності України. Нарощування енергетичного потенціалу держави.
5. Екологічна безпека у зв'язку з розробкою родовищ корисних копалин.
6. Використання відновлюваних джерел енергії, стан та перспективи.
7. Перспективи оптимального використання питних і мінеральних підземних вод, інвестиційні проекти.
8. Проблеми медичної геології. 

На пленарному засіданні виступили т.в.о. голови Державної служби геології та надр України Кирилюк О., академіки, доктора геологічних, технічних  наук Павлунь М, Павлюк М., Матковський  О., Багдасаров М., Рудько Г. . 


Окрім цікавих доповідей, спілкування, була можливість ознайомитись з  новинками  наукової тематичної літератури.

Світлини





























































Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГІПСУВАННЯ ТА ВАПНУВАННЯ ГРУНТІВ. ВИДИ ЗАСОЛЕННЯ ГРУНТІВ.

Кислотність ґрунту та урожай #Gipsovik #Гіпсовик

ВАПНЯНІ ДОБРИВА ТА ЇХ ПРАВИЛЬНЕ ЗАСТОСУВАННЯ