ВАПНЯК, ДОЛОМІТ ТА ГІПС У ПОКРАЩЕННІ ПОЖИВНОСТІ ГРУНТУ. ПАТ "ГІПСОВИК"



Для досягнення високих урожаїв сільськогосподарських культур належної якості, підвищення або хоча б збереження на існуючому рівні родючості грунтів необхідно залучати всі резерви аграрного виробництва. 

В першу чергу увагу аграріїв необхідно звертати на оптимізацію фізико-хімічних властивостей грунтів, як основного чинника родючості землі. Для цього потрібно використовувати хімічні меліоранти. 

Лише тоді коли грунт матиме нейтральне середовище буде досягнута висока ефективність від застосування мінеральних добрив. 

В цьому грунті будуть проходити інтенсивні мікробіологічні процеси, які прискорять розклад органічної речовини. 

При оптимальних фізико-хімічних властивостях грунту зможуть активно розмножуватись звязані симбіозом з рослинами та вільно живучі азотфіксуючі бактерії. Все це в кінцевому рахунку дасть ріст урожаю, зниження затрат на вирощування. А отже підвищить рентабельність вирощування сільськогосподарських культур.

Крім того значна частина хіммеліорантів в своєму складі містить не тільки кальцій але й інші макро- та мікроелементи. Такі як магній, сірку, мідь, цинк, бор, молібден та інші. Наявність їх у породах може істотно покращити поживний режим грунтів.

На Кам'янеччині такими породами є: вапняки та доломіти – високоефективні для вапнування грунтів та гіпс – найкращий меліорант для розсолення грунтів.   

Є і інші хіммеліоранти. Але вартість їх в порінянні із вище перерахованими набагато вища, а дія не завжди краща.


 Використано матеріали наукового-дослідного звіту
«Еколого-агротехнічне обґрунтування використання природних руд для покращення властивостей,  збільшення вмісту поживних речовин в грунті підвищення продуктивності сільськогосподарських культур». ПДАТУ. 2013.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГІПСУВАННЯ ТА ВАПНУВАННЯ ГРУНТІВ. ВИДИ ЗАСОЛЕННЯ ГРУНТІВ.

ВАПНЯНІ ДОБРИВА ТА ЇХ ПРАВИЛЬНЕ ЗАСТОСУВАННЯ

Кислотність ґрунту та урожай #Gipsovik #Гіпсовик