ОСНОВНІ СИМПТОМИ І НАСЛІДКИ ДЕФІЦИТУ ЖИВЛЕННЯ РОСЛИН. МІНЕРАЛЬНІ ДОБРИВА ВІД ПАТ "ГІПСОВИК"
Сучасні передові аграрії постійно знаходяться в пошуку відповідей на питання підвищення урожайності сільськогосподарських культур. Використовують високопродуктивні сорти і гібриди, інтегрований захист рослин від хвороб і шкідників, впроваджують стимулятори росту, антистресові препарати, застосовують широкий асортимент макро- і мікроелементів.
Світові лідери аграрного сектору вважають чи не головним фактором підвищення родючості грунту, відтак і збільшенню продуктивності сільськогосподарських культур , - заходи хімічної меліорації. Вчені Подільського державного аграрного університету звертають уваагу на те, що наприкінці 80-х років, в середньому, на 1 га ріллі аграрії вносили 0,8-1,1 т/га хімічних меліорантів, але сьогодні статистика інша - біля 0 т/га.
"Якщо в 1986-1990рр. в Хмельницькій області проводилось вапнування на площі 679,9 тис. га, то в 2006-2008 рр. на площі 7,3 тис га. Причиною цього є те, що раніше проведення осушувальних, зрошувальних та хімічних меліорацій майже повністю фінансувалось державою а тепер аграрники змушені виділяти кошти із свого бюджету".(к.с/г наук, доцент Яворов В.М.)
Численні дослідження вчених доводять, що досягти високих урожаїв сільськогосподарських культур без оптимізації грунтово-вбирного комплексу не можливо. Приведення кислотності грунту до нейтрального середовища дає додатково продукції до 20-30%. А по окремих культурах до 50-70%.
Наразі розглянемо основні симптоми і наслідки дефіциту елементів живлення рослин: Азоту N (Нітроген),Фосфору Р, Калію К, Магнію Мg , Сірки (сульфур) S, Кальцію Са.
Азот, N (Нітроген)
Нестача елементу, симптоми:
- гальмування росту рослин;
- блідо-зелене забарвлення рослин;
- хлороз усієї поверхні листка, в т. ч. жилок;
- пожовтіння, а згодом побуріння листків внаслідок реутилізації;
- засихання кінчика листка, згодом всихання і відмирання листків
Наслідки:
- основна причина різкого зниження врожайності;
- погіршення якості продукції
Які культури:
Всі сільськогоспо дарські культури крім багаторічних бобових трав (конюшина, люцерна та ін.) та зернобобових (горох, соя тощо)
Фосфор, Р
Нестача елементу, симптоми:
- малорозвинена коренева система;
- зміна забарвлення листків до сіро-зеленого, червоного або червоно-фіолетового;
- уповільнений ріст рослин, особливо репродуктивних органів;
- ознаки азотного і фосфорного голодування часто співпадають;
- ознаки дефіциту фосфору проявляються на старіших листках (реутилізація)
Наслідки:
- зниження насін нєвої продуктив ності;
- погіршення якості продукції;
- деформація квіток і насіння;
- зниження зимо стійкості озимих культури
Які культури:
Найвимогливіші зернові та зернобобові; вимогливі: картопля, цукровий буряк, льон, соняшник, ріпак, овочеві, плодові; менш вимогливі: кормові культури
Калій, К
Нестача елементу, симптоми:
- листки набувають зелено- голубого і жовтого кольору;
- ознаки дефіциту проявляються на старих [листках, які буріють і відмирають;
- опіки країв листків (мають вигляд «обпалених»);
Наслідки:
- повільний ріст і в’янення рослин
- гальмування біохімічних процесів у рослині;
- зниження врожайності та якості продукції;
- зниження зимо- та посухостійкості;
- ламкість стебел, виля гання рослин;
- зменшується стійкість до ураження хворобами
Які культури:
Соняшник, цукровий буряк, картопля, льон, ріпак, зернові, зернобобові, овочеві, плодові
Нестача елементу, симптоми:
- міжжилковий хлороз нижніх листків (жилки залишаються зеленими);
- листки стають плямистими
- (мармуровість), блідими,
- жовтуватими;
- перші прояви на старих листках (реутилізація);
- за сильного дефіциту листки старіють і відмирають;
- найчастіше ознаки нестачі магнію проявляються у другій половині вегетації
- - зменшується вміст хлорофілу у зелених частинах рослин;
Наслідки:
- погіршується ріст і продукційний процес;
- знижується вро жайність і якість продукції;
- уповільнюється син тез азотовмісних сполук
Які культури:
Ріпак, картопля, цукровий буряк, кукурудза, просо, виноградники, бобові культури, овес. Вимогливі всі культури при вирощуванні за інтенсивними технологіями
Нестача елементу, симптоми:
- ознаки нестачі сірки подібні до ознак нестачі азоту, проте ознаки нестачі сірки видно на молодих частинах рослини (відсутня реутилізація), азоту - на старих;
- листки стають світло-жовтими з червоним відтінком, згодом листок відмирає
- зменшується стійкість рослин до хвороб, посу хи і низьких температур;
- у бобових знижується життєздатність бульбочкових бактерій синтез хлорофілу;
Наслідки:
- знижується врожай ність і якість продукції;
- нерівномірне цвітіння і зав’язування стручків (хрестоцвіті культури)
Які культури:
Найвимогливіші: ріпак, гірчиця, капуста, ріпа, цибуля, часник. Середньовимогливі: бобові, кукурудза, цукровий буряк. Маловимогливі: зернові, трави, картопля. Вимогливі всі куль тури при вирощу ванні за інтенсивни ми технологіями
Нестача елементу, симптоми:
- побуріння жилок на листках внаслідок забивання їх бурими продуктами розпаду клітковини;
- скручування листків по краях пошкодження бруньок;
- листки світло-жовтого забарвлення (хлоротичність), пізніше відмирають;
- старі листки залишаються нормальними (відсутня реутилізація)
Наслідки:
- гальмування росту і зниження врожайності рослин;
- зменшення ефек тивності мінеральних добрив (N, Р, К) на 30- 50% залежно від рівня кислотності ґрунту;
- низька стійкість до грибкових хвороб.
Які культури:
Бобові, цукровий буряк, капуста, плодові, зернові, ріпак, соняшник
Симптоми нестачі елементів N, Р, К, Мg проявляються в першу чергу на старих ткани нах, оскільки вони легко переміщуються в рослині від старих органів до новоутворених (інтенсивний процес реутилізації). Нестача Са, S та мікроелементів навпаки в першу чергу спостерігається на молодих тканинах (органах), оскільки ці елементи живлення в рос лині не транспортуються від старих органів до молодих (процес реутилізації відсутній).
Коментарі
Дописати коментар