ОСНОВНІ СИМПТОМИ І НАСЛІДКИ ДЕФІЦИТУ ЖИВЛЕННЯ РОСЛИН. МІНЕРАЛЬНІ ДОБРИВА ВІД ПАТ "ГІПСОВИК"

 
 
 
Сучасні передові аграрії постійно знаходяться в пошуку відповідей на питання підвищення урожайності сільськогосподарських культур. Використовують високопродуктивні сорти і гібриди, інтегрований захист рослин від хвороб і шкідників, впроваджують стимулятори росту, антистресові препарати, застосовують широкий асортимент макро- і мікроелементів.
Світові лідери аграрного сектору вважають чи не головним фактором підвищення родючості грунту, відтак і збільшенню продуктивності сільськогосподарських культур , - заходи хімічної меліорації. Вчені Подільського державного аграрного університету звертають уваагу на те, що наприкінці 80-х років, в середньому, на 1 га ріллі аграрії вносили 0,8-1,1 т/га хімічних меліорантів, але сьогодні статистика інша - біля 0 т/га.
"Якщо в 1986-1990рр. в Хмельницькій області проводилось вапнування на площі 679,9 тис. га, то в 2006-2008 рр. на площі 7,3 тис га. Причиною цього є те, що раніше проведення осушувальних, зрошувальних та хімічних меліорацій майже повністю фінансувалось державою а тепер аграрники змушені виділяти кошти із свого бюджету".(к.с/г наук, доцент Яворов В.М.)
Численні дослідження вчених доводять, що досягти високих урожаїв сільськогосподарських культур без оптимізації грунтово-вбирного комплексу не можливо. Приведення кислотності грунту до нейтрального середовища дає додатково продукції до 20-30%. А по окремих культурах до 50-70%.

Наразі розглянемо основні симптоми і наслідки дефіциту елементів живлення рослин: Азоту N (Нітроген),Фосфору Р, Калію К, Магнію Мg , Сірки (сульфур) S, Кальцію Са.


Азот, N (Нітроген)

Нестача елементу, симптоми:

  • гальмування росту рослин;
  • блідо-зелене забарвлення рослин;
  • хлороз усієї поверхні листка, в т. ч. жилок;
  • пожовтіння, а згодом побуріння листків внаслідок реутилізації;
  • засихання кінчика листка, згодом всихання і відмирання листків

Наслідки:

  • основна причина різкого зниження врожайності;
  • погіршення якості продукції

Які культури:

Всі сільськогоспо дарські культури крім багаторічних бобових трав (конюшина, люцерна та ін.) та зернобобових (горох, соя тощо)

Фосфор, Р

Нестача елементу, симптоми:

  • малорозвинена коренева система;
  • зміна забарвлення листків до сіро-зеленого, червоного або червоно-фіолетового;
  • уповільнений ріст рослин, особливо репродуктивних органів;
  • ознаки азотного і фосфорного голодування часто співпадають;
  • ознаки дефіциту фосфору проявляються на старіших листках (реутилізація)

Наслідки:

  • зниження насін нєвої продуктив ності;
  • погіршення якості продукції;
  • деформація квіток і насіння;
  • зниження зимо стійкості озимих культури

Які культури:

Найвимогливіші зернові та зернобобові; вимогливі: картопля, цукровий буряк, льон, соняшник, ріпак, овочеві, плодові; менш вимогливі: кормові культури

Калій, К

Нестача елементу, симптоми:

  • листки набувають зелено- голубого і жовтого кольору;
  • ознаки дефіциту проявляються на старих [листках, які буріють і відмирають;
  • опіки країв листків (мають вигляд «обпалених»);

Наслідки:

  • повільний ріст і в’янення рослин
  • гальмування біохімічних процесів у рослині;
  • зниження врожайності та якості продукції;
  • зниження зимо- та посухостійкості;
  • ламкість стебел, виля гання рослин;
  • зменшується стійкість до ураження хворобами

Які культури:

Соняшник, цукровий буряк, картопля, льон, ріпак, зернові, зернобобові, овочеві, плодові

Магній, Мg

Нестача елементу, симптоми:

  • міжжилковий хлороз нижніх листків (жилки залишаються зеленими);
  • листки стають плямистими
  • (мармуровість), блідими,
  • жовтуватими;
  • перші прояви на старих листках (реутилізація);
  • за сильного дефіциту листки старіють і відмирають;
  • найчастіше ознаки нестачі магнію проявляються у другій половині вегетації
  • - зменшується вміст хлорофілу у зелених частинах рослин;

Наслідки:

  • погіршується ріст і продукційний процес;
  • знижується вро жайність і якість продукції;
  • уповільнюється син тез азотовмісних сполук

Які культури:

Ріпак, картопля, цукровий буряк, кукурудза, просо, виноградники, бобові культури, овес. Вимогливі всі культури при вирощуванні за інтенсивними технологіями

Сірка (сульфур) S

Нестача елементу, симптоми:

  • ознаки нестачі сірки подібні до ознак нестачі азоту, проте ознаки нестачі сірки видно на молодих частинах рослини (відсутня реутилізація), азоту - на старих;
  • листки стають світло-жовтими з червоним відтінком, згодом листок відмирає
  • зменшується стійкість рослин до хвороб, посу хи і низьких температур;
  • у бобових знижується життєздатність бульбочкових бактерій синтез хлорофілу;

Наслідки:

  • знижується врожай ність і якість продукції;
  • нерівномірне цвітіння і зав’язування стручків (хрестоцвіті культури)

Які культури:

Найвимогливіші: ріпак, гірчиця, капуста, ріпа, цибуля, часник. Середньовимогливі: бобові, кукурудза, цукровий буряк. Маловимогливі: зернові, трави, картопля. Вимогливі всі куль тури при вирощу ванні за інтенсивни ми технологіями

Кальцій, Са

Нестача елементу, симптоми:

  • побуріння жилок на листках внаслідок забивання їх бурими продуктами розпаду клітковини;
  • скручування листків по краях пошкодження бруньок;
  • листки світло-жовтого забарвлення (хлоротичність), пізніше відмирають;
  • старі листки залишаються нормальними (відсутня реутилізація)

Наслідки:

  • гальмування росту і зниження врожайності рослин;
  • зменшення ефек тивності мінеральних добрив (N, Р, К) на 30- 50% залежно від рівня кислотності ґрунту;
  • низька стійкість до грибкових хвороб.

Які культури:

Бобові, цукровий буряк, капуста, плодові, зернові, ріпак, соняшник

Симптоми нестачі елементів N, Р, К, Мg проявляються в першу чергу на старих ткани нах, оскільки вони легко переміщуються в рослині від старих органів до новоутворених (інтенсивний процес реутилізації). Нестача Са, S та мікроелементів навпаки в першу чергу спостерігається на молодих тканинах (органах), оскільки ці елементи живлення в рос лині не транспортуються від старих органів до молодих (процес реутилізації відсутній).
 
 
 
 
Використано джерело: «Еколого-агротехнічне обґрунтування використання природних руд для покращення властивостей, збільшення вмісту поживних речовин в грунті підвищення продуктивності сільськогосподарських культур» Яворов В.М., к.с.г наук, ПДАТУ, 2014

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ГІПСУВАННЯ ТА ВАПНУВАННЯ ГРУНТІВ. ВИДИ ЗАСОЛЕННЯ ГРУНТІВ.

Кислотність ґрунту та урожай #Gipsovik #Гіпсовик

ВАПНЯНІ ДОБРИВА ТА ЇХ ПРАВИЛЬНЕ ЗАСТОСУВАННЯ